Wednesday 16 September 2009

Kokenyszilva - bor



1,8 kg kokenyszilva (Prunus insititia - aproszemu szilva, kb. atmenet a kokeny es a szilva kozt, neha vadszilvanak is nevezik; bullace)
1,2 kg cukor
225 g mazsola
pektin, eleszto, nutrient
viz 4,5 l-hez
  • Tord ossze a gyumolsot, majd onts ra 3,5 l forro vizet.
  • Fedd le ruhaval, majd ha kihult, keverd hozza a pektint. Hagyd allni 5 napig, napi 2x keverve.
  • Szurd at, jol nyomkodd is ki, hogy minel tobb levet kinyerj belole. Oldd fel benne a cukrot.
  • Apritsd fel a mazsolat (hajtsd at a husdaralo legnagyobb lukan). Tedd egy szurobe, forrazd le oket egy kis vizzel, hogy sterilizald, majd tedd egy szelesszaju fermentalo uvegbe.
  • Add hozza a gyumolcslevet, az elesztot, nutrientet. Szorosan lefedve, 17-20 fokon hagyd allni.
  • Mikor kitisztult, kb. 2 honap mulva, szurd at friss uvegbe, toltsd fel hideg vizzel, es illeszd bele a fermentation trap-t.
  • 3 honap mulva szivd le az uledekrol, es uvegezd (sotet uvegben).

No comments:

Post a Comment